Belutch

Belutch-folket består av flere stammer som delvis flytter på nomadevis og som delvis er fast bosatt. Hovedtyngden av teppene som disse folkene lager blir i dag markedsført i basarene i Mashad og kalles Mashad-Belutch tepper. De andre blir solgt i byen Herat i Afghanistan og kalles Herat-Belutch tepper.

Fargene er sparsomt få, varmt dyprødt og indigoblått i flere nyanser, eventuelt med noen få naturlige knuter som innslag. Effekten er harmonisk. Mønstrene er meget forskjellige. Det virker som hver enkel familie har sitt eget. Ornamentene er geometriske. Bønneteppenes nisjer er hverken spisse som tyrkernes eller runde hvelv. Bønneteppene har ofte kamelhårsfarget midtfelt og et livstre med horisontale grener.

Ornamentene er utallige, og man bestreber seg på å få dem symmetriske. Man ser ofte den «løpende hunden» – en enklere variant av meanderborden.

Figurer kan også være innknyttet i teppene.

Målene er typisk nomademål fra 210 x 125 cm og nedover. Eldre tepper er meget verdifulle. De er farget av garanterte plantefarger. Garnet er av meget god kvalitet, tvunnet av Mashads glansfulle saueull.

Varp og innslagstråd er av ull eller bomull. Kantene er ofte av geitehår.

Knutetetthet fra 90.000 til 240.000 pr. kvm.