Bidjar

Bidjar er en småby nordvest i Iran og har gitt navnet til et av de mest slitesterke og kraftigste teppene som lages. Forklaringen ligger i at den ene av de to renningene som knuten slynger seg rundt ligger direkte under den andre på grunn av et kraftig innslag. Knytterne bruker en tung kam av metall til å slå knutene sammen. Her blir det brukt krefter på innslaget. Luven, som er forholdsvis lang, blir stående nesten rett opp. Resultatet er det mest robuste og slitesterke teppet som finnes. Og man finner sjelden et Bidjar-teppe som er utslitt, uansett alder. Det knyttes også andre typer «Bidjar». I fagmiljøet kalles de Zandjan-Bidjar og er ikke av samme kvalitet som ekte Bidjar.

Mønstrene på Bidjar-teppene er varierte, oftest symmetriske heksagoner, innenfor disse dominerer herati-mønsteret. På basarene kalles herati-mønsteret for fiskemønster.

Fargene er meget harmoniske og varierer i hovedsak fra sorbetrødt til vinrødt. Bidjar-teppet glir inn i hvilket som helst miljø og skaper en harmonisk atmosfære.

Ullen er seig og sterk.

Renning og innslag i bomull.

Knutetetthet fra 450.000 til 700.000 pr. kvm.