Tabriz

Tabriz ligger noen mil fra den tyrkiske og russiske grensen. Byens historie består av en rekke erobringer og jordskjelv. Invasjoner kom fra mongolene, Timur Lenk, osmanene og afghanere. Den overlevde også to russiske erobringer.

Arabiske historieskrivere beretter at Tabriz var et viktig teppesenter allerede på 800-tallet. Noen av de mest kunstneriske eksemplarer på persisk 1500-talls teppekunst ble laget i Tabriz.

Fra den afghanske invasjon til slutten av det 19. århundre opphørte de organiserte verkstedene og håndverket vendte tilbake til landsbyknytterne.

I slutten av det 19. århundre sto 3 iranske mesterknyttere i spissen for et nytt oppsving. Av disse var Hajji Jalil den mest berømte, og han er mest kjent for sine silketepper.

Gamle mønstre ble kombinert med nye og til medaljong teppene var bokpermene inspirasjonskilden. Senere ble medaljongene delt i fire og plassert i hjørnene. Overflaten er gjennommønstret i lovmessig symmetri-mønstre av palmetter, sypresser, sørgepiler, arabesker og kaukasiske geometriske ornamenter. Også herati-motivet forekommer ofte med rombe medaljonger.

Billedteppene er særlig berømte. De såkalte «fire årstider» er en allegori over den azerbaidjanske bondes liv. Vaser fra utgravinger, moskeer og slott samt de fire store poeter fra 1000-1200 tallet er avbildet. Andre motiver er hentet fra Persepolis’ billedfresker.

Ingen andre byers tepper når opp til borden på Tabriz teppene hva skjønnhet og fantasi angår. Inskripsjonene er sitater fra de udødelige dikterens verker.

Størrelsene er ubegrenset.

Tabriz er kjent for sine tepper i helsilke (silke på silke).
Varp og innslagstråd er av bomull eller silke.

Flere av byens verksteder signerer fremdeles sine tepper.

Knutetetthet fra 95.000 til 1.000.000 pr. kvm.